Beredskapsarbeid og -planlegging

dsc04608_22277605306_o

Beredskapsplanene til kommunene og nødetatene skal være samordnet. I en kommune må også helseberedskap og annen beredskap være koordinert, og inkludere kriseteamets rolle og oppgaver ved en større ulykke eller katastrofe.

Politidistrikt og ambulansetjenester dekker store geografiske områder som gjør koordinering utfordrende. Det vil være en fordel om kommuner i samme region samordner sine planverk. Dette ville forenkle samarbeidet mellom nødetater og kommuner, og gjøre det lettere for nabokommuner å bistå hverandre ved større hendelser.

Det er tradisjon å øve ledelse og koordinering på skadested, samt kommunens kriseledelse. Det er like viktig å etablere gode øvingsarenaer for kriseteamene slik at psykososial omsorg ved større hendelser blir trent på en realistisk måte.

Beredskapsarbeid og -planlegging skal bygge på disse prinsippene:

Ansvar

Virksomheten med daglig ansvar sørger for beredskapsforberedelser, håndtering av krise og har ansvar for å gi informasjon.

Nærhet

En krise skal håndteres på lavest mulig operative nivå. De som står nærmest, vil normalt yte raskest og mest målrettet hjelp.

Likhet:

Organisasjoner etablert ved beredskap skal være mest mulig lik de daglige. Individer og organisasjoner fungerer best med vante oppgaver.

Samvirke:

Ulike organisasjoner har selvstendig ansvar for å sikre best mulig samarbeid med andre relevante aktører.