Kommunene er gjennom lov pålagt å sørge for nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Dette ansvaret omfatter forebyggende og helsefremmende tjenester, inkludert hjelp ved ulykker og andre akutte situasjoner.
Proaktiv psykososial oppfølging innebærer at kommunen (eventuelt annet tjenestenivå) aktivt henvender seg til den/de rammede og tilbyr støtte og bistand i en tidlig fase. Proaktiviteten innebærer videre at det etter en tid tas ny kontakt dersom den rammede umiddelbart etter hendelsen ikke ønsker eller ikke er i stand til å ta imot hjelp.
Kontakt bør tilbys så snart som mulig etter at primærhelsetjeneste, kriseteam eller HMS-tjenesten er gjort kjent med hvem som er rammet. Primærhelsetjenesten/kriseteamet/HMS skal sikre at det er kontinuitet i kontakten gjennom oppfølgingsperioden på minst ett år.
Det anbefales at det etableres et fast kontaktpunkt i kommunen/HMS-tjenesten for å sikre kontinuitet i oppfølgingen. Kontakthyppighet må avstemmes med den enkeltes behov og ønsker. Kontinuitet i tilbudet gir trygghet og mulighet for tidlig å fange opp personer som har behov for intervensjon. Da kan andre fagpersoner i tiltakskjeden involveres.
Det er viktig å presisere at mange vil oppleve en naturlig tilheling. For stor oppmerksomhet på symptomer og plager i den første tiden kan føre til negative forventninger og øke risikoen for at helseproblemer får utvikle seg.
Les mer detaljert om hvilken oppfølging som kan være nyttig på forskjellige tidspunkter:
