Oppfølging av hjelpere

Katastrofeberedskap_2

Arbeid med kriserammede er krevende og det forutsettes at hjelpere på ulike nivåer blir godt ivaretatt. Det er de ulike organisasjonens ansvar å etablere systematiske oppfølgingsrutiner for sitt personell. Plan for psykososial oppfølging bør beskrive rutiner for oppfølging av frivillige som etter avtale vil kunne være involvert i hjelpearbeidet.

Anbefalte tiltak:

Avlastningssamtale (defusing)

Avlastningssamtaler gjennomføres rett etter hendelsen. Mange er slitne, så samtalen varer sjelden over en time. Hensikten med samtalen er å skape oversikt, dempe uro, øke fellesskapsfølelse og gi mestringsråd.

Avlastningssamtaler skal bidra til å:

  • sortere fakta etter en hendelse slik at hjelpearbeiderne får oversikt og ser sammenheng i egen arbeidsinnsats
  • skape en umiddelbar forståelse av hendelsen og redusere følelsesmessig uro og kaos
  • skape en økt følelse av samhold og fellesskap
  • orientere om naturlige krisereaksjoner, og gi råd om mestring.

I filmen under forteller Håvard Gåsbakk, politioverbetjent, om mentale forberedelser og rutiner for ivaretakelse. Gåsbakk var til stede på Utøya i 2011.

Erfarings- og læringsmøte

Med tidsmessig avstand til den oppfølgingsfasen bør det avtales tid for en mer grundig gjennomgang av hendelsen inkludert evaluering med fokus på læringsmomenter. Spesielt belastende situasjoner bør følges opp.

Noen uker etter endt oppfølging bør dette følges opp med en læringsmessig gjennomgang der erfaringer gjennomgås med tanke på behov for eventuell revisjon av planverk og rutiner.

Debriefing

Psykologisk debrifing gjennomføres for en gruppe kolleger som har opplevd en dramatisk situasjon. Debrifing er en systematisk gjennomgang som følger bestemte trinn. De som leder debrifings grupper bør ha opplæring og erfaring med metoden og gruppeprosesser. Dette for å sikre at selve gjennomgangen ikke blir en ytterligere belastning for deltagerne. Grupper som tilbys debrifing bør være grupper som er brifet i forkant.

Formålet er å skape en felles forståelsesramme langs en tidsakse, i tillegg til å redusere stressreaksjoner. For grupper som skal jobbe videre sammen etter hendelsen, er det også et mål å stimulere til:

  • sosial støtte
  • økt samhørighet
  • motivasjon til å mestre hendelsen
  • å se fremover